Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

"Στην Κοζάνη δεν στέριωσε Εβραίος"


Πάει ένας Σιούρδος σε έναν Εβραίο που πουλά σουτιέν και τον ρωτά αν έχει σε μαύρο χρώμα σε XL μέγεθος. Ο Εβραίος αρχίζει τα δικά του, ότι είναι πολύ σπάνιο το μαύρο, και ειδικά το XL και θα είναι ιδιαίτερα ακριβό, γύρω στα 60 ευρό! Ο Σιούρδος παρ' όλα αυτά αγοράζει 30 κομμάτια, ενώ o Εβραίος τρίβει τα χέρια του...


Την επόμενη εβδομάδα εμφανίζεται και πάλι ο Σιούρδος και
ζητά από τον Εβραίο ακόμα 50 κομμάτια! Έκπληκτος ο Εβραίος σκέφτεται πως βρήκε κορόιδο οπότε του λέει πως έχουν ακριβύνει και άλλο τα μαύρα XL σουτιέν και κοστολογούνται στα 65 ευρό το ένα. Χωρίς να χει κάποιο πρόβλημα ο Σιούρδος και πάλι αγοράζει. Ο πονηρός Εβραίος έχει ξετρελαθεί, μέχρι  που και τα μουστάκια του γελούν.

Μια εβδομάδα αργότερα εμφανίζεται και πάλι ο ιΣούρδος και ζητά άλλα 50 κομμάτια. Ο Εβραίος και πάλι προσπαθεί να ξεζουμίσει τον Σιούρδο και του αναφέρει πως η τιμή τους πλέον είναι στα 70 ευρό το ένα. Και πάλι ο Σιούρδος τα αγοράζει. Την ώρα που πάει να φύγει τον ρωτά ο Εβραίος: 

-Καλά τόσα σουτιέν που αγοράζεις τι τα κάνεις ?

Και του απαντά ο Σιουρδος:

-Τα κόβω στη μέση και τα πουλώ για σκουφάκια στους Εβραίους για 100 ευρό το ένα.

ΥΓ: Λοιπόν ο όρος Σιούρδος δεν ξέρει κανείς απο που προέρχεται ακριβώς, η μάλλον πιο πιθανή περίπτωση είναι από το λατινικό surdus που σημαίνει κουφός, ως γνωστόν οι Κοζανίτες είναι πολύ καλοί έμποροι και ακόμη πιο καλοί στην πονηριά έτσι ο όρος Σιούρδος προέρχεται απο τον χαρακτηρισμό που δώσαν οι Ιταλοί τελωνιακοί υπάλληλοι σε Κοζανίτες εμπόρους που ταξίδευαν προς κεντρική ευρώπη όταν παρίσταναν τους κουφούς για να περνούν τα εμπορεύματα τους παρακάμπτοντας διατυπώσεις και ελέγχους.
.