Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας


Ήταν καλοκαίρι και ο μέρμηγκας καταϊδρωμένος μάζευε ξύλα στο Σεϊχ Σε (Σεϊχ Σου),  για το τζάκι του χειμώνα. Ξαφνικά ακούει έναν θόρυβο από πίσω του: "ιιιιιιιιιιιιιιιιιι.... Γυρνά απορημένος και βλέπει τον τουμπιώτη τον τζίτζικα φορώντας Σταλόνε Cobra το γυαλί, την κάλτσα ως το γόνα, μέσα σε ένα κάμπριο με δύο γκομενάρες...

"ΈΛα ρε ψυχή, τι κάνεις? ΠάΛι ξύΛα μαζεύεις?" του λέει ο τζίτζικας.
"Τι να κάμω, έρχεται βαρύς χειμώνας και πρέπει να ετοιμαστώ".
"Παράτα τα όΛα ρε και έΛα.... Κυριακή γιορτή και σχόΛη όΛη η αστυφιΛία ξεκινώ μεσημεράκι για μπανάκι παραΛία, εδώ με τις κοπεΛιές Λέμε να πάμε στα ΦΛογητά, να πιούμε και καμιά φραπεδούμπα.".

"Σ' ευχαριστώ ρε τζίτζικα αλλά... όπως καταλαβαίνεις, έχω πολύ δουλειά."
"ΚαΛά ρε πσιΛέ, δεν πειράζει, θα ξαναπεράσω καμιά άΛΛη μέρα".

Μετά από κανά δυο βδομάδες και αφού η θερμοκρασία πια έχει φτάσει τους 40 βαθμούς και η υγρασία είναι στο 90%, ο μέρμηγκας κουρασμένος και ιδρωμένος συνεχίζει να μαζεύει ξύλα για το χειμώνα. Ακούει τον γνωστό του ήχο: "ιιιιιιιιιιιιι........", γυρνάει και τί να δει...? Ο τζίτζικας με μια τζιπάρα 4x4 να σέρνει ένα κότερο από τον κοτσαδόρο, με δέκα δίμετρες γκόμενες πάνω.

"Πού σαι ρε μαν? ΠάΛι ξύΛα μαζεύεις? Τρέχα πάρε το μαγιό σου και πάμε για τρέΛες στις ΣεϊχέΛες,", λέει ο τζίτζικας.
"Αχ βρε τζίτζικα.... θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, πρέπει να μαζέψω εφόδια"
"Ε βρε, άραξε και Λίγο, εδώ τα γκομενάκια θέΛουν να σε γνωρίσουν... Ντεμέκ χειμώνα θα 'χουμε σε Λέω".
"Κάποια άλλη φορά, πάντως ευχαριστώ."

Πεντέξι μήνες μετά και αφού χειμώνιασε για τα καλά, ένα πρωινό που χιόνιζε, ο μέρμηγκας άραζε στον καναπέ, δίπλα στο τζάκι βλέποντας  σε βίντεο εκπομπές της Φαίης στο Μακεδονία tv. Ξαφνικά ακούει τον γνώριμο πλέον ήχο "ιιιιιιιιιιιιιιιι.... Σ' ένα λεπτό χτυπάει η πόρτα του και μία φωνή ακούγεται: "ΦιΛαρρρρρρρρρράκι?". Την ανοίγει και βλέπει τον τζίτζικα ντυμένο με τα ρούχα και τον εξοπλισμό του σκί, γυαλιά κασκόλ και δεν συμμαζεύεται, και από πίσω του η τζιπάρα με αλυσίδες και χιονοπέδιλα στη σκάρα και τρία τέσσερα γκομενάκια μέσα. 

"Ρε Πσιλέ, τι λέει? Πώς τα περνάμε? Λοιπόν, πάνε βάΛε κάνα ζεστό ρούχο και φεύγουμε για Μπάνσκο, να κάνουμε κάνα σκι σε Λέω!"
Ο μέρμηγκας, κουνώντας το κεφάλι, με βαθύ αναστεναγμό του λέει "Τζίτζικα, δεν θα 'ρθω ρε, έχω κάτι δουλείες, αλλά κάνε μου μια χάρη.... άμα δεις εκεί στα χιόνια τον Αίσωπο πες του ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ Γ@ΜΗΘΕΙ!"
.